O NÁS

Jsme maminka a dcera okouzlené jógou, ve které vidíme opravdu velký smysl. Daly jsme hlavy i ruce dohromady a vybudovaly komorní prostor: Ateliér Yogaotto, kde pro vás otevíráme kurzy jógy pro děti i dospělé. Spolupracujeme s dalšími zkušenými lektorkami, které povedou lekce Hatha jógy, Vinyasa Flow jógy a Jógy pro seniory. Věříme, že každá bytost, která k nám zavítá na lekci jógy, stráví tento čas příjemně, procvičí tělo a najde u nás alespoň chvilku klidu pro svou mysl v dnešním jinak velmi uspěchaném světě.

Mgr. Vladimíra Ottomanská

Mgr. Vladimíra Ottomanská

Hatha jóga

Magisterský titul získala na FTVS UK v oboru učitelství, rozdílové studium Speciální pedagogiky v oboru logopedie pak na PedF UK. Je autorkou několika knih (nejen) pro pedagogy, vede vzdělávací semináře a kurz kojeneckého plavání.

Kurz jógy absolvovala v letech 2011 a 2012 v Praze v Centru jógy. V roce 2012 se účastnila i semináře Jógy s dětmi I a v roce 2013 potom semináře Úvod do jógové terapie dětí.

Co ji k józe přivedlo?

První dotek jógy zažila již v mládí. Na opravdovou jógovou cestu se ale vydala až v roce 2012, kdy absolvovala rekvalifikační kurz Instruktor jógy. Jóga ji nadchla, ohromila a uchvátila svou jednoduchostí, ale zároveň i hloubkou. Posledních dvanáct let ji provází velmi intenzivně, a to hned v několika směrech. Díky její profesi učitelky mateřské školy nasbírala hodně zkušeností s dětskou jógou. Nejrůznější nápady, postřehy a tipy se pak staly základem knihy Jógové pohádky, která jí v roce 2022 vyšla v nakladatelství Portál. Od podzimu 2012 v Černošicích pravidelně vedu lekce Hatha jógy. 

O svých lekcích říká:Moje lekce jsou určeny všem, kteří se rozhodli pro změnu ve svém životě a jsou ochotni pro to i něco udělat. Lekce mají pevnou strukturu, vždy začínají relaxací pro navození klidu a naladění se na sebe sama. Následuje sestava pro protažení a posílení konkrétních svalových skupin s důrazem na pomalé a plynulé přechody z jednotlivých ásan v souladu s dechem a s ohledem na aktuální možnosti těla. Závěr patří opět relaxaci zaměřené na hluboké uvolnění těla i mysli. Lekce zvládnou úplní začátečníci, mírně pokročilým jsou pak vždy nabídnuté různé modifikace pro zvýšení obtížnosti. Nedílnou součástí mojí jógové praxe je i nácvik dechových technik a zpívání manter. Jóga mě nesmírně baví, přináší mi pocit radosti, svobody a naplnění. A myslím, že otevření nového jógového ateliéru YOGAOTTO tyto pocity ještě mnohonásobně umocnilo!

Mgr. Nikola Ottomanská

Mgr. Nikola Ottomanská

Jóga přípravka pro nejmenší, Jóga pro děti I a II

V roce 2013 získala Bc. titul v oboru Specializace ve zdravotnictví: Fyzioterapie na FTVS UK v Praze,  magisterský titul potom v roce 2017 na VŠTVS Palestra. Vede kurzy dětského plavání a individuální lekce, věnuje se péči o děti a dospívající s hendikepem.

Metodiku cvičení dětské jógy pod hlavičkou ČADJ absolvovala v roce 2024.  Od září 2024 je studentkou rekvalifikačního kurzu Instruktor jógy v pražském studiu Yoga4Everybody.

Co ji k józe přivedlo?

Od jejích pěti let navštěvovala taneční soubor při ZUŠ Černošice pod vedením Marcely Látalové, která v mnoha směrech ovlivnila její dospívání. Na letní taneční dílně v Bechyni se pak poprvé setkala i s ranní jógou, která zpestřovala soustředění tanečního souboru. V rámci studia fyzioterapie na vysoké škole se potom k józe dostala znovu během několika praktických předmětů. Skoro celý její dospělý život se věnuje práci s dětmi – mj. vedení kurzů dětského plavání, plavání rodičů s dětmi, péči o dětské pacienty s hendikepem atd. Během rodičovské dovolené zabrouzdala hlouběji do jogínských vod a zamilovala se do studia dětské jógy. Obrovskou životní inspirací je pro ni nejen v tomto směru pak její maminka Vlaďka Ottomanská, která jógu praktikuje už řadu let a sama se věnuje vedení kurzů Hatha jógy pro dospělé a spolu si otevřením ateliéru jógy plní společný dlouholetý sen.

O svých lekcích říká: „Práce s dětmi mě neskutečně naplňuje a rozradostňuje. Během mých lekcí nesoutěžíme a nezávodíme, prostě se ponoříme do světa fantazie a čas, který spolu budeme trávit, si rozhodně užijeme: protáhneme a posílíme těla, pohladíme duši a zklidníme mysl. A ještě si u toho užijeme mnohá dobrodružství. Vždy se snažím v každém jednom dítěti najít jeho vnitřní sílu, objevit to, co ho baví a co mu dělá radost, v čem vyniká a v tom ho potom podporovat. Pracuji v rámci skupiny, ale dbám na individuální potřeby každého dítěte. Na všechny děti se moc těším!“

Co ji k józe přivedlo?

Pohyb je krásnou součástí jejího života odjakživa. Dlouho vyhledávala sporty dynamické až adrenalinové, na svou první jógovou lekci se dostala díky přátelům. Jóga ji provází už víc jak 20 let a přináší jí zklidnění, nadhled a radost. Zvědavost ji následně přivedla ke studiu u České akademie jógy při FTVS (kde získala licenci trenéra jógy 2. třídy) a pokračuje i v dalším vzdělávání pod vedením zkušených osobností nejen jógy, ale i dalších příbuzných oborů (psychologie, fyzioterapie, pedagogika). Stále ji těší inspirovat se a inspirovat druhé v péči o své tělo, duši, ducha.

O svých lekcích říká: „Mé lekce plynou v klidném tempu se zaměřením vnímání svého těla, na sladění dechu a pohybu. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají cestu k relaxaci, zlepšení flexibility, posílení těla, obzvláště jeho středu. Jsou přínosné pro uvolnění napětí a stresu díky dechovým technikám a zastavením k procítění procesů v těle.“

 

Alice Fischerová

Alice Fischerová

Hatha jóga

Kurz jógy absolvovala u České akademie jógy při FTVS v roce 2016.

Ing. Renata Kučerová

Ing. Renata Kučerová

Jóga pro seniory

Kurz jógy absolvovala v Praze v Centru Jógy v letech 2011 – 2012, v roce 2012 seminář  Jóga s dětmi I a v roce 2013 seminář Úvod do Jógové terapie dětí.

Co ji k józe přivedlo?

Ke cvičení jógy ji přivedla její sestra. Společně i absolvovaly kurz Instruktor Hatha jógy Od prvních lekcí si mezi stejně naladěnými lidmi připadala jako ryba ve vodě. V té době poznala, že jí jóga pomáhá jak po tělesné, tak i duševní stránce a nabyla přesvědčení, že pokud bude chtít, jóga tady pro ni zůstane napořád. Po ukončení kurzu vedla lekce jógy pro seniory v Černošicích.

O svých lekcích říká: „Moje lekce jógy byly jemné a klidné, s důrazem na osobní prožitek každého účastníka. Lekce začínala zklidněním dechu a mysli. Pak následovalo krátké protažení celého těla. Poté jsme už přistoupili ke cvičení jednotlivých ásan. Všechny ásany jsme vždy prováděli s ohledem na věk účastníků a jejich případná různá fyzická omezení. Lekce končila ásanami, které se provádějí vleže a následovala závěrečná relaxace s hudbou a krátkou meditací. V obdobném duchu bych ráda vedla i lekce jógy pro seniory v novém ateliéru jógy YOGAOTTO. Těším se na vás, začít cvičit jógu můžete v každém věku.“

  Co ji k józe přivedlo?

Aktivní pohyb a sport ji provází od dětství. Ke cvičení jógy ji přivedlo její první těhotenství před 13 lety a od té doby si ji jóga získává stále víc. Posledních pár let měla touhu prohloubit si své vědomosti a dovednosti a díky kamarádce absolvovala instruktorský kurz. Krátce poté se jí naskytla příležitost zúročit si čerstvě nabyté zkušenosti a vést lekce jógy v Sokole v Hlásné Třebani.

O svých lekcích říká: „Snažím se, aby mé lekce byly vyvážené, někdy klidnější a někdy dynamičtější. Vždy hledám varianty a modifikace s ohledem na rozdílnou obratnost lidí ve skupině. Ráda zapojuji i prvky s posilováním, ale vždy s důrazem na plynulý dech a snahu o správné provedení ásan. Kouzlo jógy vidím v její komplexnosti, síle zklidnění a harmonizaci těla a mysli. Pro mě osobně je to nikdy nekončící inspirativní a krásná cesta s každodenní praxí. Cílem mých lekcí je, abychom cvičili v souladu se sebou a vlídně přistupovali k vlastnímu tělu i k aktuálnímu rozpoložení mysli. Nezapomínaje na to, že každý jsme jedinečný a stejně tak je jedinečný každý den. Největší odměnou jsou pro mě usměvavé a uvolněné tváře na konci každé lekce.“

Martina Musilová

Martina Musilová

Vinyasa Flow jóga

Kurz jógy absolvovala v pražském studiu jógy Yoga4Everybody, zaměření kurzu bylo na Hatha jógu, Fyzio jógu, Jin jógu, Vinyasa jógu a jógovou specializaci, jako je jóga pro těhotné.

Ing. Jana Ševčíková

Ing. Jana Ševčíková

Hatha jóga

Kurz jógy absolvovala Praze ve studiu Yoga4yogi. Zaměření na Hatha jógu, Fyzio jógu a Vinyasa jógu. Kurz hormonální jógy potom dokončila pod vedením samotné úžasné 97 leté Dinah Rodrigues.

Co ji k józe přivedlo?

Je to žena, matka tří dětí, celoživotní optimistka a sportovkyně. Přes velmi racionální vzdělání, od mala tušila, že je něco mezi nebem a zemí, co nás všechny propojuje. A jóga je tím, co tuto esenci krásně vystihuje. Jóga pro ni znamená sílu a pružnost, pohyb a zastavení, energii a klid, nádech a výdech, disciplínu a uvolnění, svobodu a mnoho dalšího. Věří, že cvičit, vlastně dělat cokoliv, bychom měli s radostí a laskavostí k sobě samému. Když se neženeme bezhlavě přes závity, ale cítíme a vnímáme, pak získáváme tu správnou flow, při které se hýbeme s láskou a pohyb se propisuje i do našeho života. Jóga není jen o fyzickém cvičení, ale také o budování pružnosti a síly našeho myšlení a vnímání. Učí nás být přítomní v každém okamžiku. Otevírá nám cestu k hlubšímu porozumění sobě samým i světu kolem nás.

O svých lekcích říká: „Během mé cesty jsem objevila, jak hluboký vliv může mít jóga na naše zdraví a osobní růst. Sdílím své zkušenosti a znalosti s radostí a vášní, abych inspirovala ostatní k nalezení jejich vlastní cesty.“